Vannak olyan tényezők, amelyeket nem tudunk befolyásolni, például hogy mennyi idősek vagyunk, milyen neműek vagyunk, vagy van-e öröklött hajlamunk bizonyos betegségekre (genetikai faktorok jelenléte). A betegségek többségének kialakulásáért viszont mi magunk is felelősek vagyunk életmódunk és táplálkozásunk által. Ezeket a betegségeket hívjuk életmód- és táplálkozásfüggő betegségeknek.
Az egészséges táplálkozás
Magyarországon a daganatos betegségekből származó halálozás a világon az egyik legnagyobb. Ez a szomorú statisztikai adat megváltoztatható lenne, hiszen a daganatos betegségek 30-40%-a megelőzhető egészséges táplálkozással.
A hétköznapokban a rendszertelen, kevésbé egészséges vagy egysíkú étrend folytatása mellett gyakran érezhetjük, hogy kevésbé vagy csak rapszodikus jelleggel vagyunk energikusak, emésztésünkkel kapcsolatban gyakorta diszkomfortérzet lép fel, vagy saját magunkon is láthatjuk vitamin-és ásványi anyaghiányunknak jeleit (pl.: töredezett körmök, haj, sápadt bőr, stb.).
Ha ilyenkor beírjuk a böngészőbe az „egészséges táplálkozás” szókapcsolatot, ezernyi lehetőséggel találjuk szemben magunkat. De vajon el tudunk eligazodni az egymásnak ellentmondó információhalmazban?
Ha definiálni szeretnénk az egészséges táplálkozást, akkor a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő rendszeres fogyasztását érthetjük alatta.
De mik is ennek az alappillérei?
Az egészséges táplálkozás alapkérdései
Amennyiben kalóriában már hozzájárultunk a megfelelő bevitelhez, nagyítóval körbejárhatjuk arányait:
Vajon megfelelő a rostbevitelünk? Egy átlagos felnőtt ember javasolt napi rostbevitele 25-35g. A megfelelő rostbevitel társított folyadékbevitel (1,5-2liter/nap) mellett hozzájárul emésztési folyamataink rendezettségéhez, segíti csökkenteni a koleszterinszintünket, illetve laktató hatása miatt energiabevitelünk ideális tartományban tartását is előmozdítja.
Vajon milyen mennyiségben és arányban viszünk be zsírt a szervezetbe? A hazánkban oly jellemző eltolódott telített zsírsav-beviteli arány, illetve koleszteringazdag termékek fogyasztása megemeli a szív-érrendszeri megbetegedések rizikóját.
Vajon mennyire sózzuk az ételeket? A WHO által ajánlott napi konyhasóbevitel 3-5g, mi magyarok átlagban akár 15-17 grammot is magunkhoz vehetünk. A túlzott sóbevitel köztudottan megemelni a szív-érrendszeri, illetve veseeredetű bántalmak előfordulási gyakoriságát.
Egyszerű kérdések, melyek figyelmen kívül hagyása sokszor komplex szövődményekkel jár. Egészségünk menedzsmentje saját kezünkben van, melynek gyakorlati megvalósításában segít dietetikusunk is.