Egészséges táplálkozás
Vannak olyan tényezők, amelyeket nem tudunk befolyásolni, például hogy mennyi idősek vagyunk, milyen neműek vagyunk, vagy van-e öröklött hajlamunk bizonyos betegségekre (genetikai faktorok jelenléte). A betegségek többségének kialakulásáért viszont mi magunk is felelősek vagyunk életmódunk és táplálkozásunk által. Ezeket a betegségeket hívjuk életmód- és táplálkozásfüggő betegségeknek.
Preventív táplálkozás
Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásunkkal vitamin-és ásványi anyagszükségletünk az esetek döntő többségében biztosítható. Törekedjünk a változatos nyersanyagokat tartalmazó étkezésekre!
A szűrővizsgálatokról
Az egészséges táplálkozásra nevelés már kisgyermekkorban elkezdődik: megfelelő testösszetétellel, tápanyagarányokkal és nyersanyag-válogatással mérsékelni tudjunk a szervezetünkben végbemenő káros folyamatok térnyerésének valószínűségét.